Dış Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır ?
Her ülkenin gelişme gösterdiği sektör farklıdır. Dünyada devletler arz ve talebe göre kendi içinde çıkardığı ham maddeleri ya da ürettiği ürünleri başka ülkelere yollar. Bunun dışında ihtiyacı olan tüm her şeyi de başka ülkelerden alır. Bu süreç dış ticaret adımlarının tamamını kapsamaktadır. Özellikle dijital ağda iletişim ve pazarlama olanaklarının gelişmeye başlamasıyla birlikte ticari faaliyetler de büyük gelişme göstermektedir.
Sizler de global bir marka olmak istiyorsanız ve faaliyet alanınızı genişletmek istiyorsanız dış ticarete atılabilirsiniz. Bu sayede ürün ve hizmetlerinizi dünyanın her yerindeki insanlara pazarlayabilirsiniz. Dış ticaret süreci ihracat ve ithalatı içine alır. Firmalar hem dışarıya ürün satabilir hem de dışarıdaki faaliyetleri ve bağlantılarıyla getirdikleri ürünleri ülkemizde pazarlayabilirler. Ülkemiz daha çok dışarıya satım konusunda adıma atan firmalara destek vermektedir. İşte dış ticaret nedir, bir de bizim gözümüzden bakın!
Dış Ticaret Nedir?
Dış ticaret; dünyanın çeşitli ülkelerinde üretilen ürünlerin ithalat ve ihracat süreçlerinin gümrük ve yasalara göre ülkeler arasında yapılan alım satım faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Yani kısaca ülkeler arasında yapılan ürün ve hizmet satışlarının tamamına verilen addır. Başka bir ülkeye ürün ve hizmeti doğrudan ve dolaylı satarsanız ihracat, başka bir ülkeden ürün ya da hizmeti doğrudan ve dolaylı alırsanız ithalat adı verilir.
Ülkeler farklı alanlarda üretimde ön plana çıktıkları için ve artık dijital tanıtım ve reklam kampanyaları da gelişmeye başladığı için dış ticaret faaliyetleri hız kazanmıştır. Ülkemiz de son yıllarda yaşanan dış ticari faaliyetler sayesinde gelirlerini arttıran birçok markaya ev sahipliği yapmaktadır. Türk mallarına olan marka imajının güçlenmesi için devlet politikası dahi geliştirilmektedir.
Dış Ticarette Atılacak Adımlar Nelerdir?
Dış ticarete adım atmak isteyen firmalar bazı adımlara dikkat etmelidir. Özellikle bu süreçte riskleri iyi hesaplamalı ve firmanızı dış ticaret faaliyetlerini kaldıracak bir kapasiteye getirmelisiniz. Dış ticarette uluslararası uygulamalar geçerli olduğu için tüm adımlarınızı titiz şekilde atmanız gerekmektedir. İşte dış ticarette atmanız gereken adımlar;
- Öncelikle işletmenizin o anki durumu analiz edilmelidir. Yapılan analiz sonuçlarından sonra iş gücünüzü belirleyebilir ve dış ticaret potansiyelinizi tespit edebilirsiniz.
- Dış ticaret sürecinde pazarlayacağınız ürün ve hizmetlere yönelik Pazar araştırması yaparak faaliyet alanınızı belirlemelisiniz.
- Dış ticaret faaliyetlerinizde hem ülkemizdeki hem de uluslararası kanunlara uygun hareket etmelisiniz. Tüm işlemlerini mevzuatlara uygun olarak yapılsın.
- Hem ithalat hem de ihracat sürecinde işinizi takip edin. Taşıma, sigortalama ve gümrükleme işlemlerini profesyonel iş ortaklarından destek alarak tamamlayın.
- Dış ticaret faaliyetlerinizde ödeme yükümlülüklerinizi yerine getirin.
- Mutlaka bir satış sözleşmesi imzalayın ve satış sözleşmesinde belirtilen tüm detayları dikkate alarak işlem yapın.
- Satış sözleşmesinde belirttiğiniz tüm vaatleri yerine getirin ve bu süreçlerde gecikme yaşanmaması için nakliye süreçlerini çok iyi planlayın.
Dış Ticaret Nasıl Yapılır?
İki ülkenin arasında mal ya da hizmet alışverişi yaparken dört tane bileşen vardır. Dış ticaret sürecinde ithalatçı, ihracatçı, nakliye ve gümrük işlemleri sürecidir. Bir dış ticaret faaliyeti başlamadan önce ihracatçı ve ithalatçı tarafından ürün ve hizmetleri tedarik edecek ve alacak kişiler için Pazar araştırması yapılır. Bu süreçte hazırlık aşamasının devamında sipariş, faturalama, nakliye ve kimlik işlemlerinin organizasyonu süreci vardır. Hazırlık aşamasını tamamladıktan sonra ihracat ya da ithalat sürecini yürütmeye başlayabilirsiniz.
Dış Ticaret Hazırlık Aşaması
Dış ticarette hazırlık aşaması detaylı olarak şöyle anlatılabilir;
- Ürünlerin arasında uluslararası tedarikçi, alıcı ve uluslararası dış ticaret kanunları konusunda çok geniş çaplı bir araştırma yapmalısınız.
- Tedarikçi ya da alıcıyı belirleyin. Gerekli teklifleri alma ya da verme konusunda çalışmalarınızı yürütün. Bu süreçte yazışmaları önceden tamamlayın.
- Dış ticaret sürecinde deneyiminiz yoksa bu alanda iş ortağınız olacak güçlü ve deneyimli firmalardan hazırlık aşamasında destek alın.
- Proforma fatura, fiyat, miktar, teslimat, yükleme ve nakliye türünün tamamını belirten bir satış sözleşmesi hazırlayın. Satış sözleşmesini olabildiğince detaylı hazırlayın ve imzaladıktan sonra çalışmalarınızı başlatın.
Fiili Dış Ticaret Sürecinde Neler Yapılır?
Dış ticarette hazırlık aşamasını tamamladıktan sonra ithalat ya da ihracat sürecine geçiş yapabilirsiniz. İşte fiili olarak dış ticarette atmanız gereken adımlar şöyledir;
- Fatura ve gümrük beyannamelerini hazırlamayı unutmayın.
- Satışını yapacağınız ürünlerle ilgili gerekli ticari izinler alın Ürünün menşei şahadetnamesi ve diğer sertifikaları eksiksiz olarak alın.
- Nakliye işlemi, teslimat tarihi ve yükleme süreciyle ilgili tüm organizasyonları önceden planlayın. Gerekirse bu konuda profesyonel iş ortaklarıyla anlaşmalar yapın.
- Gümrük giriş ya da çıkış işlemlerini bu süreçte hemen tamamlayın.
- Bankadan akreditif açmayı unutmayın. Garanti mektubunu da fiili olarak alın ve ihracatçıya iletmeyi unutmayın.
- Sözleşme ve kambiyo mevzuatına uygun olacak şekilde muhabir banka üzerinden ödeme işlemlerini tamamlayın.
Ülkemizde her sektördeki firma Türkiye’nin dış ticaret politikalarına göre çalışmalarını yürütebilir. Gerekli alt yapıyı ve izinleri alarak sizler de dış ticaret faaliyetlerinizi yürütmeye başlayabilirsiniz.