Firmalar Video Pazarlama’ya Bütçe Ayırmalı Mı ?
Sosyal medyadan pazarlama yöntemleri, dijital pazarlamanın en büyük koludur. Dijital pazarlamadan önce televizyon reklamları, radyo reklamları, gazete ve dergi reklamları, reklam panoları vs en çok tercih edilen ve en çok sonuç getiren reklamcılık araçlarıydı. Yirmi birinci yüzyılda gelişme gösteren dijital reklamcılık, reklamcılığın geleceğinde radikal değişiklikler olacağının sinyallerini verdi. Dijital reklamcılık, başlarda yalnızca internet siteleri üzerinden reklam olarak görülüyordu. Ancak akıllı telefonların hayatımıza girmesinin ardından bu reklamlar her uygulamaya eklemlenebilir hale geldi. Akıllı telefonlar dışında sosyal medya reklamları, dijital pazarlamanın çehresini değiştirdi.
Dijital pazarlamanın en önemli alanı olan sosyal medya reklamcılığı, geleneksel reklamcılığa göre çok daha etkilidir. Örnek vermek gerekirse ulusal bir televizyon kanalında en çok izlenen saatlerde reklam vermek, binlerce liraya mal olur. Reklamın hedef kitleye ne kadar ulaştığı ise bilinemez. Fakat sosyal medyada verilen bir reklamın hedef kitle analizini yapmak, sonuçlarını görmek, reklamın etkisini ölçmek mümkündür. Sosyal medyada kullanıcı yorumlarına anlık geri dönüş yapabilen markalar bu sayede müşterilerin kafalarındaki soru işaretlerini anında cevaplayabiliyorlar, olumsuz yorumlarla karşılaştıklarında sorunun çözümünü hızlıca bulup müşteri memnuniyetini kolayca sağlayabiliyorlar.
Facebook, Twitter, Instagram veya YouTube gibi platformlarda verilen reklamların hangi yaş grubuna, hangi cinsiyete, hangi bölgeye, hangi meslek gruplarına ve hangi beğenilere sahip kişilere gösterileceği önceden ayarlanabilir. Hedef kitle belirlendikten sonra nasıl bir dil kullanılacağı buna göre belirlenir. Reklamın yazılı mı yoksa görsel mi olacağı, görsel olacaksa video mu resim mi olacağı, video olacaksa süresinin ne olması gerektiği vs. daha birçok yöntem belirlenir. Hedef kitleye bu şekilde ulaşmak, geleneksel reklama göre çok daha etkili olacaktır.
Ayrıca arama motorlarının (bilhassa Google’ın), kullanıcıların kişisel bilgilerinden alışveriş listelerine, en önemli sırlarından dönemsel ihtiyaçlarına kadar bilgi sahibi olması dijital pazarlamanın önemini kat kat artırmaktadır. Zira web siteleri, geleneksel yöntemle reklam verecek markalar aramak yerine Google’ın kişiselleştirilmiş reklam servislerini kullanmaktadırlar. Milyarlarca kullanıcısı olan bu devlerin reklamcılık piyasasındaki başarısı, reklamcılık kavramını yeni bir şekle sokmuştur. Üniversitelerin reklamcılık ve iletişim gibi bölümleri, dijital reklamcılığı akademik alana taşımışlardır. Bütün bunlara bağlı olarak reklamcılık şirketleri de yeni nesil reklamcılık konusunda uzman kişileri bünyesine katmak istemektedir.
Geleneksel reklam yöntemlerinde reklamın etkilerini ve sonucunu görmek uzun zaman alabilirken sosyal medya reklamlarında markalar, geri dönüşleri anlık takip ederek interaktif bir faaliyet yürütebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse Gillette markasının “We Believe: The Best Man Can Be” reklamı, sosyal medyada sessiz çoğunluk denilebilecek, politik doğruculuğun (political correctness) karşısında olan erkekler tarafından büyük tepki görmüştü. Bu tepkinin ardından piyasada neredeyse tekel konumunda olan Gillette’in satışlarında ne gibi bir değişiklik olduğu açıklanmadı, ancak kısa vadede de olsa bir düşüş yaşanması yüksek ihtimal. Zira marka,Video Pazarlama uluslararası bir tepkiyle karşılaştı. Gillette’in We Believe reklamının ardından Egard Watches markası, “What is a man? A response to Gillette” başlıklı bir reklam ile hem sosyal medyada erkeklerin takdirini topladı hem de marka bilinirliğine büyük katkı sağlamış oldu.
Video Pazarlamanın Satın Alma Oranlarına Etkisi
Video pazarlama; geleneksel reklamcılık ve dijital reklamcılığın videosuz haline göre daha etkilidir. Video pazarlamanın etkilerine dair 2014’te yapılan bir araştırmaya göre:
- Video içeren bir web sayfasının, Google aramalarında ilk sayfada çıkma şansı 53 kat daha yüksektir.
- Video içeren bir sayfada, ziyaretçiler 2 dakika daha fazla zaman geçirmektedir.
- İnternet trafiğini büyük oranda videolar oluşturmaktadır.
- İnternet satıcılarının %90’a yakını video kullanmaktadır.
- Ziyaretçilerin %65’i video izledikten sonra satış sayfasına giriyor.
- Sadece YouTube’un aylık ziyaretçisi 1.8 milyarın üzerindedir (2018 verisi).
- Videosu olan blog sayfaları 3 kat daha fazla ziyaretçi trafiğine sahip.
- Videolar, 2 kat daha akılda kalıcıdır.
- Video pazarlama %50 oranında daha çok satış getiriyor.
- Videolar, sosyal medyada paylaşılarak marka bilinirliğini artırıyor.
Youtube Reklamlarının Satışlara Etkisi
Dünyanın en çok ziyaret edilen video paylaşım platformu olan ve 2005 yılında kurulan YouTube, kullanıcılarına video izleme/yükleme/paylaşma olanağı tanıyan bir video paylaşım sitesidir. 2006 yılında Google bünyesine dahil olan YouTube, 2013 yılından sonra kullanıcılarına para kazandırmaya başlamıştır.
YouTube’un, video paylaşımı yapan amatör bir kullanıcıdan profesyonel bir film yapımcısına kadar oldukça geniş bir kullanıcı kitlesi vardır. Bu, elbette ki bir rastlantı değil. YouTube’un altyazı imkanı sunması, 50’den fazla dile otomatik tercüme gibi imkanlarının olması; YouTube’un bir pazarlama aracı olarak kullanılmasının sebeplerinden sadece birkaçıdır. Bir pazarlama aracı olarak YouTube’un kullanılması, firmalar açısından birçok avantaj sağlar. Bu avantajların başında, video çekmek için kullanılan ekipmanlara yüksek bütçe ayırmak gerekmediği için, düşük maliyetli olması gelir. Bunun dışında videolara yorum yapılabilmesi, beğenme/beğenmeme özelliğinin olması gibi özellikler ise insanlara sosyalleşme ortamı sağlamaktadır. Bir diğer avantajı ise; videoların yayınlanmasının kolay olmasıdır. Ayrıca videoların kişisel sitelerde de paylaşılabiliyor olması, firmalar için büyük bir avantaj sağlamaktadır.
YouTube, firmalar tarafından genellikle marka farkındalığı yaratmak amacıyla kullanılır. Marka farkındalığını artırmak, satışların arttırılması için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Tıpkı televizyonlarda görülen reklamların yaptığı gibi, online videolar da dijital ortamda birçok kullanıcıya ulaşmaktadır ve online videoların, marka farkındalığını arttırma konusunda televizyon reklamlarından daha etkili bir yöntem olduğu görülmektedir.
En çok ziyaret edilen video paylaşım sitesi olarak YouTube üzerinden yapılan reklamlar, yüksek verimliliğe sahiptir. Ayrıca, yapılacak olan indirimlerin duyurulması gibi hizmetlerde de YouTube etkili bir aracıdır. Örneğin, belirli tarihler arasında yapılacak olan bir indirimin tanıtımının YouTube üzerinden yapılması, mağazadaki müşteri trafiğini doğrudan arttıracaktır. Tüm bunlara ek, videonun açıklama kısmına eklenen bir link sayesinde kullanıcıyı alışveriş sitesine yönlendirmek de mümkün olduğu için, YouTube’un satışları doğrudan arttırdığı da söylenebilir. Ayrıca, YouTube sadece satış öncesi değil; satış sonrasında da etkili bir aracı olabilmektedir. Müşteri şikâyetleri, sık sorulan soruların cevaplanması gibi konular ile alakalı videoların paylaşılması, firmaların güvenilirliği bakımından müşterilerin gözünde önemlidir. Bunun da satışların artışında katkısı büyüktür.
YouTube’da pazarlama yapan firmaların izlediği yöntemlerden biri de vloggerlarla işbirliği yapmaktır. Firmalar, vloggerların popülaritesini kullanarak onları ürün tanıtım çalışmalarının bir parçası olarak görürler. Dr. Perihan Şıker’e göre; bir kullanıcı tarafından üretilen içerik, pazarlamacılar tarafından üretilen içeriklerle kıyaslandığında, tüketicilerin bir ürünü satın alıp almama davranışı üzerinde daha olumlu bir etki yaratıyor. Vloggerlar, çoğu zaman müşterilerin tercihlerinde etkili olmakta ve satın alma davranışlarını olumlu etkilemektedir.
YouTuber adı verilen vloggerların bir kısmının ciddi bir hayran kitlesi vardır. Kimi takipçiler, kendilerini, izledikleri vloggerlara benzettiklerinden dolayı sıkı takipçisi olduğu kanalların normal reklamlarından ve viral reklamlardan fazlaca etkilenmektedir. Edelman Güven Ölçeği’ne göre tüketicilerin en güvendiği reklamlar kendilerine benzeyen kişilerin rol aldığı reklamlar olmaktadır. Ayrıca 2019’da yapılan bir araştırmaya göre vloggerların çekici olmalarının, güvenilir olmalarının ve alanında uzman kişiler olmalarının gençlerin satın alma niyetine olumlu etkileri vardır.
Sonuç olarak YouTube; gerek daha fazla kitleye hitap etmesiyle, gerek sosyal bir platform olmasıyla, gerekse de daha farklı/özgün pazarlama fikirlerini gerçekleştirme olanağı sağlamasıyla, satışlar üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Pazarlama yöntemi olarak YouTube’u seçmek, firmalar bakımından oldukça rasyonel bir tercih olacaktır.