E-Ticaret Sitesi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Günümüzün en popüler ve en çok tercih edilen satış yöntemi olan e-ticaret adeta kendi içinde ayrı bir alışveriş sektörü oluşturmuş ve kurulduğu 1990’lı yıllardan bu yana tartışmasız devasa bir yayılım göstermiştir. Bu önlenemez gelişimden payını almak isteyenlerse dijitalleşme çağının patlamasıyla birlikte maliyet konusunda araştırmalarına başlamış, avantajlarıyla hem tüketici hem satıcıyı cezbeden bu satış dünyasında yer almanın tüm maliyetleri ise en güncel formuyla rehberimizde açıklanmıştır.
E-Ticaret Şirketlerine Göre Ödenmesi Gereken Ücretler
Bilindiği gibi e-ticaretin ilk adımı bir şirket kurmak ve kartla uzaktan ödeme almak için bu şirket adına bankalarla anlaşma sağlamaktır. Vergi yükümlülükleri yasasına göre bu kişilerin internet üzerinden yaptıkları satışlar için vergilendirileceği de unutulmamalıdır. Bir e-ticaret sitesi açmak için kurabileceğiniz şirket şahıs veya LTD şirket şeklinde olabilmekte, iki tür farklı belgeler gerektirmektedir.
Birey olarak kullanılan şirket modeli olan şahıs şirketi küçük yapısı itibariyle kurulması hızlı ve kolay bir şirkettir. Bu şirketi kurmak için kira senedi, tapu senedi gibi belgelerin temini için gerekli ücretlere ek 600-900 TL arasında değişiklik gösteren ücretler ödenmektedir.
Gerçek veya tüzel kişilerce kurulan LTD Şirket, ortaklara, kiraya, çalışanlara veya sektöre bağlı olarak son derece geniş bir skalada kurulabilir ancak mali müşavir, banka gibi kurumlardaki işlemleri için 2500-2600 TL gibi bir ücret ödenmelidir.
Diğer bir model olan anonim şirket ise geçerli olsa da maliyet yüksekliği nedeniyle tercih edilmez. 600 ila 1000 lira arasında değişen ücretlerle kurulabilmesi nedeniyle bu alanda en sık şahıs şirketi tercih edilir.
E-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Nedir?
Açacağınız sitenin maliyeti alınacak olan domain, hosting ve SSL sertifikası gibi zorunluluklar çerçevesinde oldukça geniş bir aralıkta görülebilir. Örneğin .com ile biten şirketlerin görünürlüğü daha yüksektir ancak fiyatları 10 dolardan başlayan bu isimler neredeyse binlere kadar uzanır.
Yıllık olarak ödenen domain ücreti haricinde 3 dolardan başlamak üzere değişen SSL sertifikası da gerekmektedir. Hosting fiyatı için ortalama 50 dolar demek mümkün olabilmekte, sonuç olarak ortalama 100 ila 150 dolar arasında bir maliyet çıkmaktadır.
E-ticaret sitesi kurmanız için ücretli ve ücretsiz yazılımlardan yararlanmak mümkün olmakta, WordPress, Opencart, Proticaret en çok bilinen ücretsiz yazılımlar olurken tsoft.com.tr, idesasoft.com.tr, eticaretkiti.com.tr siteleri 600 TL ‘den başlayan fiyatlarla site kurulumu yapabilmektedir. 5000-6000 TL’ye kadar uzanan bu maliyeti yine sizin tercihleriniz belirlemektedir. Üst sıralara çıkmak adına web sitenize SEO çalışması yapılacak olması halindeyse uzmanlara kendi belirlediği farklı fiyatları ödemeniz gerekmekte veya kendiniz bazı ipuçlarını takip ederek optimizasyonlar yapmalısınız.
E- Ticaret İçin Muhasebe, Çağrı Hattı ve Depo Maliyetleri
Hesaplarınızı düzenli şekilde tutmak ve sunmak adına bir muhasebe firmasıyla anlaşmalı veya aylık ortalama 600-700 lira gibi ücretlerle standart hizmetler veren muhasebe sitelerinden yardım almalısınız.
Sitenizin bir diğer ihtiyacı ise 0850 ile başlayan bir çağrı merkezi hattına sahip olank için ödeme yapabiliyor olmanızdır. Dilerseniz ev veya iş telefonunu kullanarak tasarruf etmeniz mümkün olmakta ancak bunun için ev ortamında veya başka bir mekanda ofis açmalısınız. Bir ofise sahip olmasanız dahi ürünlerinizi alıcıyla buluşturmadan önce depolayacağınız bir yere ihtiyacınız olmakta, bu konuda online depolar oldukça fonksiyonel olabilmekte, depo alanı kiralayacak kişilersin ise şehir bazlı araştırma yapması gerekmektedir.
Ücretsiz E-Ticaret Kurulabilir mi?
WordPress, Magento gibi kaynakları açık olan yazılımlar sayesinde indirilen ücretsiz şablonlar aracılığıyla ücretsiz şekilde e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Bunun için SSL sertifikası, domain ve hosting için yine ödeme yapmanız gerekmekte, ancak deneyimli kişilere sorularınızı yönlendirerek maliyeti minimuma düşürmeniz mümkün olmaktadır. Burada deneyimden kastedilen bazı hosting firmalarının ücretsiz yerel sponsorluk yapabilmesi, bazı domainlerin aracıyla istenenden daha uyguna alınabilmesi gibi konsepte özgü bilgilerdir.
Bir e-ticaret firmasının kendine ait POS sistemi, bankalarla anlaşmalar sayesinde farklı kartları onaylama sistemleri ve elbette online kataloğu bulunması gerekmekte, bu ödeme kolaylıklarını ve katalog ürünlerini olabildiğinde geniş alternatiflerle sunmaksa avantaj olarak görülmektedir. Kısaca, açık kaynaklı yazılımlarla ilgili izleyebileceğiniz birkaç eğitimle ve küçük bütçelerle sizin de kendi hayal ettiğiniz e – ticaret şirketini kurmanız ve herhangi mağazaya gerek kalmadan satışlar yaparak istediğiniz gibi başarılı olmanız mümkündür.