Hakkımızda

Konuk ağırlama endüstrisine uygun yazılımlar geliştirip dünyanın tercih ettiği lider donanım çözümleriyle birlikte sunmaktan, müşterilerimize sene boyunca 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermekten gurur duyuyoruz.

Bizi Takip Edebilirsiniz
Deneyimsel Pazarlama ( Deneyim Pazarlaması ) | YepPos
15072
post-template-default,single,single-post,postid-15072,single-format-standard,sp-easy-accordion-enabled,mkd-core-1.0,sparks-ver-1.0,mkd-smooth-scroll,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard,mkd-sticky-header-on-scroll-down-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-dark-header,mkd-header-standard-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,mkd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Blog

Deneyimsel Pazarlama ( Deneyim Pazarlaması )

Bir firmanın pazarlama faaliyetlerinde en temel amaçlarının başında müşterileriyle organik ve etkili şekilde iletişim kurmak gelir. Markanızı diğer insanlara ulaştırmak için müşterilerinizi kullanmanız çok etkili bir politikadır. Müşterileriniz deneyimlerini diğer kitlenizle paylaşırsa daha etkili pazarlama faaliyetleri yürütebilirsiniz. Bu süreçte deneyimsel pazarlama faaliyetlerinden yararlanabilirsiniz.

Deneyimsel pazarlama yeni nesil pazarlama yaklaşımı olarak kullanılmaktadır. İnsanlara bir mesajı doğal yollarla ulaştırmanız gerekmektedir.  Yapılan araştırmalar bir markanın düzenlediği etkinliklerde insanların pozitif deneyimler yaşaması durumunda %70 oranında satın alma davranışı olabileceğini ifade etmektedir.

İnsanlar sizden alışveriş yaptıktan sonra da yaşadıkları deneyimden memnunsa markanıza karşı marka bağlılığı yani sadakat oluşur.

Deneyimsel Pazarlama ( Deneyim Pazarlaması Nedir ?

Deneyimsel pazarlama ( deneyim pazarlaması ); ürün ya da hizmetlerinizi bir kişiye satın almadan önce deneyimleme şansı verdiğiniz faaliyetlerdir.  Böylece kullanıcılarla aranızda duygusal bir bağ kurabilirsiniz. Geleneksel pazarlama faaliyetleri yürüten firmalar ürün ve hizmetlerini sözlü veya görsel yollarla tanıtırlar. Anca insanlar bu şekilde yürütülen faaliyetlerden eskisi kadar etkilenmemektedir.  Tüketicilere ürünü satın almadan sunma fırsatı veren deneyimsel pazarlama kişilerin ürünü satın alma ihtimalini güçlendirecektir.

Deneyimsel pazarlama sürecinin en temel amacı marka ile tüketici arasınca bir bağ kurmaya yönelik çalışmaktır. Bu sayede tüketici  marka bağlılığı oluşturur.

Deneyimsel Pazarlama Nasıl Yapılır?

Deneyimsel pazarlama bazı temel özelliklere sahiptir.  Müşteriler deneyimsel pazarlama sürecinde beş farklı deneyim yaşayabilirler.  Markalar ürün ve hizmetlerinin yapısına göre bu deneyimlerden uygun olanı müşterilerine sunabilir. Deneyimsel pazarlamada kullanıcıların yaşayabileceği deneyimler şu şekildedir;

  • Duyusal Deneyim

Kullanıcıların beş duyu organı ile algılama şeklinde edindikleri deneyimlerdir. Duyusal deneyimler pazarlama sektöründe tüketici adaylarına sıklıkla sunulmaktadır. Özellikle çamaşır deterjanı reklamlarında duyusal deneyimler sıklıkla kullanılmaktadır.

Duyusal deneyimler perakende sektöründe çalışmalarını yürüten firmaların pazarlama stratejilerinde de etkili seçim olacaktır.  Starbucks firması kahve satarken tüketicilerin kahveye ödediği ücretle birlikte mağaza atmosferini deneyimlemesini de sağlamaktadır. Marka rakiplerinin aksine müşterilere mağazanın atmosferini sunmaktadır.

  • Duygusal Deneyim

Müşterilerin zihninde markayla ilgili olumlu duyguların ortaya çıkmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Markalar duygusal deneyimler yaşatarak tüketicilerin direkt olarak markaya sadık hale gelmesini sağlamaktadır. Firmalar duygusal deneyim çalışmalarında insanların duygusallığını ve ruhsal durumlarının etkileyecek temalar ön plana koyarlar.

İletişim sürecinde insanlar duygusal açıdan etkilenir ve harekete geçirici mesajlar alır. Duygusal deneyime sahip reklamlarda tüketiciler markayla duygusal bir bağ kurar.  Bu reklamlar marka imajı ve müşteri bağlılığı açısından firmaya büyük katkı sağlar.

  • Düşünsel Deneyim

Müşterilerin belli bir problemi çözmesine yardımcı olacak şekilde bilişsel yönlere hitap eden ve bu şekilde insanlar harekete geçiren bir çalışma sürecidir. Düşünsel deneyimde tüketiciler şaşırtılır ve ilgileri markaya yöneltilir. Böylece tüketiciler satın almak için harekete geçerler. Bu konuda en başarılı çalışmalardan biri ise Facebook tarafından yapılan  “Ne Düşünüyorsun?” gibi ifadeler ve sorular olarak gösterilebilir. İnsanları düşünmeye ve belli bir aksiyonu yerine getirmeye yönlendiren ifadeler düşünsel deneyim sürecinin temellerini oluşturur.

  • İlişkisel Deneyim

Duyusal, duygusal ve düşünsel deneyimin bir arada kullanıldığı deneyimsel pazarlama türüdür. Bu pazarlama seçeneğinde duyusal, duygusal ve düşünsel deneyim yaşayan tüketiciler ürün ya da hizmetlerle ilişki kurar.  Bu ilişki kurma sırasında tüketicilerin kültürü, benliği ve kişiliğine hitap etmek vardır. Müşteriler bu deneyimlerde ürün ile benliğini birleştirir. Yaşam tarzı haline gelen deneyimler ilişkisel deneyim olacaktır. Converse bir dönem yaşam biçimi olarak karşımıza çıktı. Ayrıca Harley Davidson da bir markadan ziyade bir yaşam biçimi ve kültürdür.

  • Davranışsal Deneyim

Duyusal, duygusal, düşünsel ve ilişkisel deneyimlerin tamamını kapsamaktadır. İşletmeler bu deneyim sürecinde müşterilerinin ürünlerle ilgili deneyim yaşamasına odaklanır.  Öncelikle tüketicileri yaşam tarzı, hareket tarzı, olaylar karşısındaki tepkileri ve tüketim alışkanlıkları gibi detaylar ayrıntılı incelenir. Elde edilen verilere göre en faydalı olacak davranışsal deneyimler geliştirilir.  Son zamanlarda markalar Influencerlar üzerinden geniş kitleleri harekete geçirerek ürünlerini pazarlamaktadır.

Deneyimsel Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

Deneyimsel pazarlama doğru şekilde kullanıldığında ve kurgulandığında tüm pazarlama yöntemlerinden daha etkili olacak bir pazarlama seçeneğidir. Markalar müşterileri ile daha özgün ve özel bağlar kurabilir. İnsanlar yaşadıkları başarılı deneyimleri ömür boyu aklında tutar. Ayrıca çevresindeki insanlara da bu deneyimi kefil olacak şekilde etkili, isteyerek, gönülden anlatır. Şimdi deneyimsel pazarlamanın faydalarından bahsedelim;

Yakın İlişkiler Kurulabilir

İnsanlar geleneksel pazarlama sürecine çok daha az güven duymaktadır. İnsanlar artık bir reklam filmini izlemek yerine direkt ürünü deneyerek satın almak istemektedir. Yapılan araştırmalar 18- 35 yaş arasında bu durumunda daha belirgin olduğunu göstermektedir.

Yapılan bir araştırma 18-35 yaş arasındaki tüketicilerin geleneksel medya kanallarına güven duymadığını belirtmektedir. Genç neslin %75’i fiziki bir ürün satın almayı eğlenceli zaman geçirmeye tercih ettiğini koyan bir araştırma da mevcut.

Ürün Kulaktan Kulağa Ulaşabilir

Deneyimsel pazarlama sayesinde bir marka mevcut müşterileri ve potansiyel müşterileri ile daha yakın ilişki kurabilir. Böylece sosyal bir etkiyi çok kısa sürede yaratabilir Markalardan başarılı deneyimler yaşayan müşteriler deneyimsel pazarlama çalışmalarında eğlenirse ve akılda kalıcı bir deneyim yaşarsa bu deneyim başkalarına da anlatırlar. Arkadaş ortamında ya da sosyal medyada kolayca yayılabilir.

Yapılan bir araştırma deneyimsel pazarlama etkinliğinde yer alan tüketicilerin %98’inin fotoğraf ya da video çekerek sosyal medya hesabında paylaştığını belirtmektedir. Bu sayede kulaktan kulağa ürün ya da hizmet çok kısa sürede yayılabilir.

Deneyimsel Pazarlama Örnekleri

  • Hassasiyet Testi – Sensodyne

Ağız ve diş bakım ürünleri üreticisi olan Sensondyne, güzel bir deneyimsel pazarlama örneği ortaya koydu. Firma, insanların diş hassasiyetleri ile yaşamları üzerindeki etkisini göstermek ve Novamin isimli teknolojinin hassas dişler için yardımcı olabileceğini göstermek amacıyla farklı bölgelerde “büyük hassasiyet testi” gerçekleştirdi. İyi bir girişim olan bu pazarlama tekniği sonucunda, birçok tüketici ile temas kuruldu, ürün hediye edildi, testler uygulandı. Böylelikle firma, bilinirliğini arttırarak satışlar elde etti.

  • Samsung Stüdyoları

Teknoloji devi olan Samsung, 2012 yılında gerçekleşen olimpiyatlar kapmasında tüketicilere yönelik marka deneyimleri sundu. Samsung stüdyoları adlı bu etkinlik, Temmuz ve Eylül aylarını kapsadı. Samsun;, bu etkinlik kapsamında, piyasaya yeni sürdüğü telefonlarını tanıttı ve müşterilerin kısa süreli de olsa bir deneyim yaşattı. Etkinlik sonunda yine deneyimsel pazarlama kapsamında firma iyi sonuçlar elde etti.

  • Vans Evi

Amerika menşeili spor giyim firması olan Vans, 2014 yılında Londra’da Vans Evi isimli bir yer açtı. Müşterilerinin sanat, müzik, sokak kültürü, kaykay gibi Vans deneyimlerini yaşamalarını isteyen firma, güzel etkinliklere ev sahipliği yaparak iyi bir deneyimsel pazarlama örneği ortaya koymuş oldu.

  • Stratosfer Atlayışı – Red Bull

Sürekli çılgın etkinlikler düzenleyen enerji içeceği markası Red Bull, birçok başarılı deneyimsel pazarlama yöntemlerine imza atmış durumda. Ekstrem spor etkinlikleriyle adını dünyaya duyurmaya başaran marka en son Felix Baumgartner’in stratosferden dünyaya atlaması etkinliğini düzenlemiş ve sesini geniş kitlelere duyurmuştu.

  • Kargaşa – TNT

Ünlü televizyon kanalı, Belçika’da yayına başladığı zaman “Drama biliyoruz” sloganıyla bir reklam düzenledi. Düzenlediği bu reklam, kısa sürede 50 milyon izlenmeye ulaşarak hem bir viral pazarlama örneği hem de canlı bir deneyim sunarak deneyimsel pazarlama örneği oldu.

https://youtu.be/316AzLYfAzw

S.S.S

Deneyimsel Pazarlama Stratejisi Neye Dayalıdır?

Deneyimsel pazarlama stratejisinin belirli bir dayanağı yoktur. Buradaki amaç yaratıcı olmaktır. Strateji belirlenirken aşağıdaki katmanlar kullanılabilir;

  • Kurum tarafından sağlanacak ürün veya hizmetler müşteri odaklı düşünülmelidir. Müşteriye yaşatılacak deneyim planlanmalıdır.
  • Yaşatılacak deneyimlerin açıklamaları ve ince detayları tek tek vurgulanmalıdır.
  • Geleneksel model kullanılmamalıdır. Çünkü geleneksel pazarlamada duygular ve iç güdüler etken olarak kullanılmamıştır.
  • Strateji belirlenirken ürün değil tüketimi ve tüketiciyi düşünerek planlama yapmalısınız.

Deneyimsel Pazarlamada X Ürünü Neden Satın Alınmalıdır?

  • Deneyimsel pazarlamada x ürünü neden satın alınmalıdır üzerine planlamalar yapılmalıdır. Bu plan sırasında aşağıdaki olgular planlanabilir;
  • Bütüncül ürün – hizmet deneyimine yoğunlaşılmalı
  • Tüketicilerin gizli duygularına, sosyal etkileşimlerine ve ilişkilerine karşı hassas kalınmalıdır
  • Müşterilerin ürünlere dair yaşadıkları deneyimler analiz edilmelidir
  • Deneyimler çeşitlendirilmeli, farklı hisler üzerine araştırma yapılmalıdır
  • Amblem, ambalaj, firma logosu gibi yaratıcı tasarımlar ortaya çıkartılarak çeşitlendirilmelidir
  • Deneyim takibi ve analizi için anketler ve promosyonlar yapılmalıdır

Deneyimsel Pazarlamada Deneyim Katmanının Öğeleri Nelerdir?

  • Müşterinin verilen ürün – hizmete ne denli katılım sergilediği
  • Çevresel etkenler ve ilişkiler

Deneyimsel Pazarlamada Müşteri Katılımı Öğeleri Nelerdir?

  • Aktif katılım müşterisi. Deneyimde bulunan müşteri.
  • Pasif katılım müşterisi. Deneyimde bulunmayan ancak izleyici olarak görev alan müşteri.

Deneyimsel Pazarlamanın Nedenleri Nelerdir?

  • İnteraktif bilgi çağındaki yenilikler
  • Markaların egemenlikleri
  • Kurumların müşterileriyle olan aktif iletişimleri
  • Eğlence odaklı kavramların hayatın her an ve yerinde var olması

No Comments

Leave a Comment

Call Now Button