Hakkımızda

Konuk ağırlama endüstrisine uygun yazılımlar geliştirip dünyanın tercih ettiği lider donanım çözümleriyle birlikte sunmaktan, müşterilerimize sene boyunca 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermekten gurur duyuyoruz.

Bizi Takip Edebilirsiniz
Geo-Targeting (Coğrafi Hedefleme) Nedir? | YepPos
14808
post-template-default,single,single-post,postid-14808,single-format-standard,sp-easy-accordion-enabled,mkd-core-1.0,sparks-ver-1.0,,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard,mkd-sticky-header-on-scroll-down-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-dark-header,mkd-header-standard-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,mkd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Blog

Geo-Targeting (Coğrafi Hedefleme) Nedir?

Coğrafi hedefleme, coğrafi bir alan baz alınarak tüketiciler için pazarlama mesajının kişiselleştirilmesidir. Bu yöntemde coğrafik alanlara göre tüketiciler dağıtılır, her alan için farklı reklam kampanyaları gerçekleştirilir. Coğrafi hedeflemeye göre yaptığınız reklam kampanyalarına dönüş oranı maksimum düzeyde olur. Çünkü reklamları potansiyel müşteri adaylarına göstermiş olursunuz.

Bunun yanında Google Adwords yardımıyla da coğrafi hedefleme yapabilmeniz mümkün. Coğrafi hedefleme, doğru müşteri adaylarına reklam göstermeye olanak tanır, diğer kişilere reklam gösterilmesini ise kısıtlar. Bu sayede nokta atışı şeklinde reklam kampanyası yürütebilirsiniz. Reklam ne kadar iyi olursa olsun, doğru yerlerde gösterilmezse asıl amacına ulaşamaz. Bu nedenle reklamın coğrafi olarak uygun yerlere dağılması, reklamcılık açısından büyük önem taşımaktadır.

Coğrafi Hedefleme (Geo – Targeting) Nedir?

Coğrafi hedefleme, tek bir coğrafi bölgede konumlandırılan reklamların yerel çözümler ve yerel işletmeler için reklamların her zaman daha yüksek performans göstermesi anlamına gelmektedir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; İstanbul’da bulunan ve hiçbir bayisi olmayan bir kafenin bütün Türkiye’yi temel alarak reklam çalışması yapması hem geri dönüşlerin sağlıklı olmamasına hem de yüksek bütçeler ödemesine neden olmaktadır. Oysa bunun yerine coğrafi hedefleme yapılsa hem geri dönüşler daha sağlıklı olur hem de yüksek bütçeler harcamasına gerek kalmaz.

Bu sayede marka bilinirliği de artış gösterecektir. Reklamlar, kafenin yer aldığı bölgedeki kişilere gösterilecek, böylelikle reklamlardan en yüksek düzeyde verim elde edilecektir. Yapılan reklam çalışması bu şekilde kendini amorti edebilir. Daha yüksek bir geri dönüşümü de garanti eder. Bu reklam türüne çok çeşitli olarak Facebook gibi büyük kuruluşlar imkân tanımaktadır.

Coğrafi hedefleme, pazarlama programlarının maliyet etkinliğini artırmayı amaçlamaktadır. Örneğin iki şehir arasındaki bir uçak bileti iki şehirden birisinde bulunan bir kişiye satılacaktır. Burada coğrafi hedefleme ile bunu gerçekleştirmek mümkündür. Bir ziyaretçi farklı şehirlerde bulunuyorsa, farklı tekliflerde bulunulabilmektedir.

Coğrafi Hedefleme Nasıl Çalışır?

Coğrafi hedefleme, IP adresleri sayesinde kullanıcıların nerede olduğunu bulmaktadır. İnternete bağlı her bir cihazda bir benzeri olmayan IP adresi bulunmaktadır. Bu, bilgisayarınızın, telefonunuzun, tabletinizin adresi gibidir. IP adresinin ilk üç rakamı ülke kodunu belirtmektedir. Bundan sonraki aşamalar bir ülkedeki şehirleri, eyaletleri, posta kodlarını göstermektedir. Örneğin bir Facebook reklamında genellikle size en yakın yerlerin reklamı gösterilmektedir. Bu şekilde Facebook’ta coğrafi hedefleme kullanılabildiğini anlamış oluruz.

Sistem %100 olarak doğru bir şekilde çalışmamaktadır. Web sitesinde dolaşanlar, diğer yöntemlerin yanı sıra Proxy sunucuları veya bir IP maskeleme aracı kullandığında yanlışlıklar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bu örnekler coğrafi hedeflemenin etkili olduğuna yönelik örneklerin tam tersi örnekleri oluşturmaktadır. Coğrafi hedefleme, küçük reklam verenler için Google Adwords gibi satış noktalarında rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.

Hangi Uygulamalarda Coğrafi Hedefleme Kullanılabilir?

Facebook Coğrafi Hedefleme

Facebook, coğrafi hedefleme yaparken dört seçenek sunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Bir konumdaki herkesi,
  • Bir konumda yaşayan kişileri,
  • Yakın zamanda bir konumda bulunmuş olan kişileri,
  • Bir konuma yolculuk eden kişileri, coğrafi hedefleme seçenekleri arasında tercih edebilirsiniz.

Bir konumdaki herkes seçeneğini seçtiğinizde diğer seçenekleri de dâhil etmiş olacaksınız. Yani öncelikle bir konum seçilir, burada yaşayan kişiler, orada bulunmuş kişiler, oraya yolculuk eden kişiler, bunların hepsini kapsayarak reklamlar bu kişilere gösterilmektedir. Bununla beraber bazı konumları hariçte tutabilirsiniz. Satışlarınıza etki etmeyeceğini düşündüğünüz belli bir bölgeyi konum listesinden hariç tutabilirsiniz. Biraz daha abartıp bir yarıçap belirleyebilir, bu bölgede bulunan kişileri dâhil edebilirsiniz.

Google AdWords Coğrafi Hedefleme

Coğrafi hedefleme, Google Adwords sisteminde de mümkündür. Facebook’ta bulunan özelliklerle benzer özellikler taşımaktadır. Aralarındaki farklar şu şekilde oluşmaktadır. Adwords’te Facebook’a göre daha detaylara inebilir, detaylı bir konum çalışması yürütebilirsiniz. Diğeri ise Facebook’ta kullanıcılar konumu kendileri belirlerken, Google Adwords’te konumlar, IP adreslerine, GPS ve Wi-Fi verilerine dayanarak belirlenmektedir. Bu nedenle Google AdWords yardımıyla daha detaylı bir konumlama yapabilir, hedef  kitleye ulaşma ihtimaliniz daha yüksek olmaktadır.

No Comments

Leave a Comment

Call Now Button