Hakkımızda

Konuk ağırlama endüstrisine uygun yazılımlar geliştirip dünyanın tercih ettiği lider donanım çözümleriyle birlikte sunmaktan, müşterilerimize sene boyunca 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermekten gurur duyuyoruz.

Bizi Takip Edebilirsiniz
E-İhracat Nedir? Avantajları Nelerdir? | YepPos
15087
post-template-default,single,single-post,postid-15087,single-format-standard,sp-easy-accordion-enabled,mkd-core-1.0,sparks-ver-1.0,mkd-smooth-scroll,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard,mkd-sticky-header-on-scroll-down-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-default,mkd-dark-header,mkd-header-standard-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,mkd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Blog

E-İhracat Nedir? Avantajları Nelerdir?

1990’lardan itibaren e-ihracat kendi yolculuğuna başlamıştır. Her geçen yıl büyüyen bir sektör haline gelen e-ihracat 2000 yılından itibaren rekorlara imza atmaya başlamıştır. Bununla beraber son zamanlarda yaşanan küresel ekonomik çalkantılar ve pandemi süreçleri ile birlikte elektronik ortamda alışveriş yapmak kaçınılmaz olmaya başlamıştır.

E-İhracat Nedir?

Materyal, madde, malzeme, ekipman kısacası herhangi bir ürünü ya da hizmeti ülke dışında yer alan herhangi bir müşteriye satmaya ihracat adı verilmektedir. E-ihracat ise; e-ihracat platformu taşıyan sitelerde ya da işletmenin kendi sitesi üzerinden ürettiği veya başka tedarikçilerden alarak sattığı e-ihracat ürünleri kapsamındaki tüm malzeme ve hizmetlerin elektronik ortamda satılmasına denir.

E-İhracat Avantajları Nelerdir?

  • Sattığınız ülkede herhangi bir depolama – ulaştırma hizmetinizin olmasına gerek yoktur. Örneğin Meksika’da herhangi bir deponuzun, mağazanızın ve çalışanınızın olmasına lüzum yoktur.
  • Devlet desteği alarak e-ihracat için sermayenizi güçlendirebilir, ürünlerinizi dış ülkelerdeki fuarlarda tanıtabilirsiniz.
  • Sattığınız her türlü ürün ya da hizmet için döviz cinsinden gelir elde edersiniz. Bu sebeple kurda yaşanan dalgalanma faaliyetlerinden negatif yönde etkilenme yaşamazsınız.
  • Standart ihracat işlemlerinde olması lüzumlu sermayeler, yatırımların olmasına gerek yoktur.
  • Sevkiyat sırasında gerçekleşebilecek zararlardan minumum düzeyde zarar görürsünüz. Örneğin yurt dışına gönderilen bir konteynırda yer alan 500 dolarlık ürünüz bir şekilde zarar görürse o zararı sigortalardan alabilir ve zararınız azalır. Kısacası tolere edilebilir düzeylerde maddi kayıplara uğrarsınız. Ancak klasik ihracatta daha fazla zarar olasılığı vardır.
  • Sağlık ya da kozmetik sektörü gibi sektörler dışında sattığınız ürünler için CE sertifikası almak yeterli görülmektedir. Çok fazla evrak prosedürü ile uğraşmaz ve masraf etmenize gerek kalmaz.
  • Standart ihracat prosedürlerinde yer aldığı gibi bir ya da birkaç müşteriye satma zorunluluğunuz yok. Milyonlarca müşteri adayı ile açık pazarda ürün satar gibi satışlar yapabilirsiniz.
  • E-ihracatta KDV muafiyeti devletimiz tarafından ön görülmüştür. Bu nedenle verdiğiniz KDV tutarlarını yeniden alabilirsiniz.

E-İhracat Dezavantajları

  • 300 kiloyu aşkın materyal gönderimi yapamazsınız.
  • 15 bin Euro’dan daha fazla tutara sahip ürün ağının satışını yapamazsınız.
  • Kendi sitenizden değil de diğer büyük satış siteleri üzerinden satış yapacak olursanız o sitelerin komisyon oranlarını ödemeden satış yapamazsınız.
  • Değişim – iade gibi sorunlara anında müdahale ederek ilgili müşterilerle iletişimde kalmak zorundasınız.
  • Uluslar arası satış sitelerinden ödeme alırken belirli alt limit ödemelerine (50 dolara çıkmadan ödeme alamama gibi) ya da yurt dışından para aktarılacağı için anında ödeme alamazsınız. Uluslar arası platformlardan paranın hesabınıza aktarılması bir hafta ile bir ay arasında değişir.

E-ihracat ve İhracat Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aslında bu konu e-ihracatın avantajları ve dezavantajları bölümünde yüzeysel de olsa incelenmiştir. Ancak e-ihracat ve ihracat arasındaki farkların tamamını bu alandan çıkartmamız mümkün değildir. Bu nedenle bu sorunun yanıtlarını şu şekilde incelemeyi uygun görüyoruz;

  • E-İhracat Faturası

Klasik ihracatta da faturalar vardır ancak e-ihracat yapmaya başlamadan önce e-ihracat faturası konusunda yeterli bilgiye sahip olmanız gereklidir. Satın alan kurum ya da bireye oraya uygun bir fatura göndermelisiniz ki zaten gümrük çıkış ve girişlerinde karşı ülkenin dilinde olması zorunluluğu da vardır. Elbette bu uygulama tüm ülkeler için geçerli değildir.

  • Analiz Raporu

Ürünleriniz; kimyasal, ilaç, medikal ürün, besin takviyesi, kozmetik ürün gibi kategorilerde ise detaylı analiz raporları çıkartmalısınız. Gerekli makamlara onaylattıktan sonra gümrüğe bildirmek zorundasınız. Ayrıca her bir ürün ağı için ayrı ayrı birden fazla sertifika çeşitleri vardır ki bunları da edinmek zorundasınız.

  • Limitlere Takılırsınız

Bildiğimiz ihracat sektöründe başka bir ülkeye mal tedariki yaparken limitlere takılmazsınız. Ancak e-ihracat yaparken ödeme alma verme üst limiti 15.000 Euro’dur.

  • Ağırlık Problemi

E-ihracat’ın bir olumsuz yanı da ağırlık konusudur. Tek seferde 300 kilodan daha ağır materyaller göndermeniz mümkün değildir.

  • Kısıtlama Sorunları

Sizin ülkenizde herhangi bir kısıtlama kanunu olmayan ürün, karşı ülkenin kanunlarında kısıtlılık arz edebilir. Kısacası X ürünü bir ülkede kısıtlanmamışken sizin satış yapmak istediğiniz diğer bir ülkede X ürünü kısıtlanmış olabilir. Kısıtlanmadan kasıt elbette o ürünün ülkeye alınmamasıdır. Dolayısıyla hangi ürünlerin satışını yapıyorsanız o ürünlere ait satmak istediğiniz ülkelerin güncel kanunlarını öğrenmelisiniz. Aksi halde kargo, sevkiyat, gümrük belgeleri gibi masraflarla uğraşırsınız. Kar edeceğim derken zarar edersiniz.

  • Kayıt İşlemleri Farkı

Standart ihracat türünde birliklere – odalara kayıt olma, banka anlaşması yapma, konşimento takipleri ile uğraşırsınız. Ancak e-ihracat yaparken karşılaşılan en güzel konulardan biri de bu tür zorunlulukların olmamasıdır. Bu aşamaların hepsi kullandığınız kargo – nakliyat – sevk firmalarında gerçekleştirilmektedir.

  • Ödeme Sistemleri Farkı

Standart ihracat sektöründe olanlar bilirler ki bu tür işletmeler ödemelerini genellikle GET sistemleri kullanarak alıp verirler. Kısacası Akreditif ödeme yöntemleri kullanılır. Ancak e-ihracat alanındaki tüm ödemeler çoğunlukla kredi kartı ya da uluslar arası satış siteleri kullanılarak tamamlandığı için daha kolaydır. Kısacası e-ihracat bu anlamda da avantajlı bir konumdadır. Dezavantajı ise ödemenin hemen elinize ulaşmamasıdır. Elbette her zaman değil.

  • Sertifika Süreçleri

Aslında yine aynı konuya geldik. İhracat yaparken de e-ihracat yaparken de ürünlerinizin sertifikalı olup olmadığını kontrol etmeli ve sertifika gerekli ise almalısınız. Bununla beraber e-ihracat yaparken federal gümrük servislerinin talep ettiği ek sertifikalar olabilmektedir. Bu nedenle ek sertifika istenip istenmediği, nelerin istendiği hakkında işe başlamadan önce bilgi sahibi olmalısınız.

  • Teşvik ve Yardımlar

Klasik ihracatta da zaman zaman devletler yardım, hibe ve teşvikler verebiliyor ancak e-ihracata yönelik teşvik primleri ve hibeler hem sayıca daha fazla hem de miktar olarak büyük rakamlara sahiptir.

No Comments

Leave a Comment

Call Now Button